Кулинарна Арт Терапия 1 част- Средиземноморска кухня -11.06.2025
190.00 лв.
11 юни (сряда) 2025 г.
от 18:00 до 21:00 ч.
Душата на средиземноморската кухня – Курс по кулинарна арт терапия
Тема I – 11 юни – Средиземноморската кухня като път към личните ни спомени и емоции
На първия курс от тази вълнуваща поредица ще открием връзката между вкусовете и емоциите чрез сетивно пътешествие в света на Средиземноморието. Ще приготвим ароматно тристепенно меню, докато изследваме спомените и историите, които храната събужда в нас. Ще експериментираме със сетивата чрез дегустация на различни храни и ще проследим как асоциациите и личните ни преживявания оформят начина, по който възприемаме вкуса ни към определена храна.
Всяка кулинарна сесия е пътуване навътре в себе си и навън към света – присъедини се и открий своята лична връзка с храната!
Кулинарната арт терапия е част от съвременната терапия за лечение на душата, която съчетава креативност, внимание и ангажиране на петте сетива по начин, който може да подпомогне психичното здраве. Тя помага да се свързваме със състоянието си “тук и сега” и да го трансформираме, кулинарната арт терапия е много добър инструмент за изследване на преживявания от миналото и фантазиите, което може да разгърне личността ни на едно различно ниво и широта.
Този курс е съвместен проект на
“Просто Фокус – кухня за душата” – www.prostofocus.com и
Кулинарно училище “Меню”.
Ето някои от категоричните ползи от кулинарната арт терапия:
-
Придобиване и развиване на социални умения;
-
Придобиване на знания за здравословната храна и каква е нейната роля за цялостното развитие;
-
Преодоляване на стрес;
-
Повишаване на самочувствието
-
Отключване на спонтанността, освобождаване на иначе потиснати мисли и чувства, което може да спомогне за преодоляване на травматични преживявания
-
Развиване на умение за свързване с несъзнаваното, саморефлексия и символно мислене, които са важни за личностното израстване и осъзнатостта;
За повече подробности за метода кулинарна арт терапия и курса можете да погледнете тук:
Лектори: Вержиния Петкова – психолог, хипнотерапевт и юнгиански психотерапевт под супервизия, с 15 години опит в изследване на различни психологични направления и школи.
шеф Ивелина Иванова
In stock
На курса заедно ще приготвим:
- Салата от спанак, фурми и бадеми – изследване на контраста между сладко, хрупкаво и свежо.
- Кюфтенца от риба и картофи със сос от хариса с розови листенца – обсъждане на значението на пикантните и ароматни подправки в средиземноморската кухня.
- Лимонов тарт с халва и шамфъстък– лимонът като символ на слънцето и жизнеността. Или как приемаме „сладко-горчивите“ моменти в живота. Филми, асоциации или фантазии, които поражда в участниците този „лимонов сладкиш“?
Всички курсове се провеждат при минимум 5 участника. Максималният брой участници в един курс е 12.
Ако сте възпрепятствани да посетите курса и ни уведомите до 5 дена преди началото му, заплатената сума ще бъде възстановена.
Ако се откажете 5 или по-малко дена преди началото на курса, заплатената сума няма да бъде възстановена.
Правото за посещение на курса може да бъде отстъпено на друг човек.