Кулинарна Арт Терапия III част – Средиземноморска кухня 3 – 25.06.2025

190.00 лв.

Ordered:1
Items available:11

 25 юни (сряда) 2025 г.

от 18:00 до 21:00 ч.

Душата на средиземноморската кухня – Курс по кулинарна арт терапия

Тема III – 25 юни – Храната като символ и културен мост в Средиземноморието

Готвенето разказва истории – тази вечер ще открием как различни средиземноморски рецепти носят духа на култури и традиции. Чрез приготвянето на вдъхновяващи ястия ще преживеем вкусовете като мост между миналото, настоящето и бъдещето. Ще говорим за средиземноморската кухня като пресечна точка на различни народи, докато създаваме ястия с арабски, гръцки и италиански корени.

Всяка кулинарна сесия е пътуване навътре в себе си и навън към света – присъедини се и открий своята лична връзка с храната!

Кулинарната арт терапия е част от съвременната терапия за лечение на душата, която съчетава креативност, внимание и ангажиране на петте сетива по начин, който може да подпомогне психичното здраве. Тя помага да се свързваме със състоянието си “тук и сега” и да го трансформираме, ​кулинарната арт терапия е много добър инструмент за изследване на преживявания от миналото и фантазиите, което може да разгърне личността ни на едно различно ниво и широта.

Този курс е съвместен проект на

“Просто Фокус – кухня за душата”  – www.prostofocus.com и

Кулинарно училище “Меню”.

Ето някои от категоричните ползи от кулинарната арт терапия:

  • Придобиване и развиване на социални умения;

  • Придобиване на знания за здравословната храна и каква е нейната роля за цялостното развитие;

  • Преодоляване на стрес;

  • Повишаване на самочувствието

  • Отключване на спонтанността, освобождаване на иначе потиснати мисли и чувства, което може да спомогне за преодоляване на травматични преживявания

  • Развиване на умение за свързване с несъзнаваното, саморефлексия и символно мислене, които са важни за личностното израстване и осъзнатостта;

За повече подробности за метода кулинарна арт терапия и курса можете да погледнете тук:

www.prostofocus.com

Лектори: Вержиния Петкова – психолог, хипнотерапевт и юнгиански психотерапевт под супервизия, с 15 години опит в изследване на различни психологични направления и школи.

шеф Ивелина Иванова

In stock

Description

На курса заедно ще приготвим:

  1. Салата с октопод, маринован лук със сумак и хрупкав нахут – морските дарове като важна част от културното наследство.
  2. Бърз хляб с просеко, песто и пармиджано – елементът на италианската кулинарна традиция.
  3. Пълнени патладжани, мариновани в сос чермула, пълнени с булгур и билки – арабското влияние върху средиземноморската кухня.
  4. Бисквитена торта в чаша с лимонов крем с цедено мляко, рози, ягоди и шамфъстък – символика на средиземноморските десерти.
Общи условия