

Кулинарна Арт Терапия “Душата на българската кухня” – 25.11.2025
190.00 лв. / 97.15 €
25 ноември (вторник) 2025 г.
от 18:00 до 21:00 ч.
Какво е кулинарната арт терапия?
Кулинарната арт терапия съчетава готвенето и психологията по естествен, лекуващ начин. Тя е среща между храната и вътрешния свят – творчески процес, който не само храни, но и лекува. Когато готвим с внимание и желание, се свързваме със себе си, успокояваме ума и намираме опора в настоящия момент. Така можем да изразим чувства, копнежи и мечти, които често остават без думи. Чрез приготвянето и споделянето на храна изграждаме връзка – със себе си, с другите и с родовата памет. Готвенето се превръща в жив ритуал, който ни помага да създадем нови, полезни навици и да се насладим на радостта от сътвореното.
В курса по кулинарна арт терапия „Душата на българската кухня“ няма просто да готвим – ще преживяваме храната с телата, сърцата и душите си. Ще изследваме традиционни български символи, свързани с храната, ще се обръщаме към личните си истории, ще откриваме смисъл и мъдрост в ритуалите, ароматите и посланията, които българската кухня носи от векове. Всеки ще има свободата да споделя своя опит, спомени, вярвания и фантазии – в защитена и вдъхновяваща среда.
Освен горните теми, по традиция, ще си говорим за символите на различните храни, за сънища и фантазии с храни, за това как готвенето ни кара да бъдем “тук и сега” и се справя с бърборенето на ума и тревожните мисли, как начина по който се храним отразява нашите копнежи и тревоги, и начина по който ги „храносмиламе“, и други теми
Всичко това – в защитена, топла и вдъхновяваща среда, където вкусът и символиката се преплитат.
Този курс е съвместен проект на
“Просто Фокус – кухня за душата” – www.prostofocus.com и
Кулинарно училище “Меню”.
Този курс е за теб, ако:
- искаш да усетиш храната не само като вкус, а и като вдъхновение;
- усещаш, че храната е нещо повече от физическа необходимост;
- търсиш връзка с корените си и искаш да изградиш стабилна вътрешна основа;
- стремиш се към съзнателно хранене и творческо изразяване;
- искаш да направиш кулинарията част от вътрешния си път към осъзнатост и цялостност
За повече подробности за метода кулинарна арт терапия и курса можете да погледнете тук:
Лектори: Вержиния Петкова – психолог и юнгиански психотерапевт под супервизия, с 15 години опит в изследване на различни психологични направления и школи.
шеф Ивелина Иванова
In stock
На курса ще приготвим традиционни български ястия и десерти във възможно най-вкусната им форма:
- Дърпана баница с праз и сирене
- Най-вкусните пържени кюфтенца
- Боб с печени чушки и конфитиран чесън в зехтин
- Фунийки с ванилов крем
Всички курсове се провеждат при минимум 5 участника. Максималният брой участници в един курс е 12.
Ако сте възпрепятствани да посетите курса и ни уведомите до 5 дена преди началото му, заплатената сума ще бъде възстановена.
Ако се откажете 5 или по-малко дена преди началото на курса, заплатената сума няма да бъде възстановена.
Правото за посещение на курса може да бъде отстъпено на друг човек.