Зехтин & Средиземноморска кухня 2 – 10.03.2026

170.00 лв. / 86.92 €

Ordered:0
Items available:12

10 март 2026
(вторник)
от 18:00 до 21:00 ч.

Храната и зехтин extra virgin са създадени един за друг, където и да сме, каквото и да готвим. Струя за финален щрих придава жив, фин и богат вкус на ястията.
А разнообразието от природни нотки, сортовото многообразие с характерна вкусово-ароматна палитра са несравними с никоя друга мазнина – билки, пикантни и сладки подправки, зеленолистни, цитруси, ядки, цветя, домат и зелен бадем.

Заедно ще съчетаем всяко от четирите ястия с характерен и отличителен зехтин extra virgin от четири знаменити региона – Сицилия, Алентежу, Кордоба и Каталуня. Ще се докоснем до типични сортови и тероарни нотки на майсторски масла от малки производители.

Лектори: шеф Ивелина Иванова и Анна Петкова – сертифициран сомелиер на зехтин

In stock

Валутен курс: 1 EUR = 1.95583 BGN Categories: , ,
Description

Какво ще научим:

  • защо да готвим ежедневно с extra virgin, прилагайки различни готварски
    техники (на тиган, във фурната, на котлона).
  • кой зехтин е за готвене и кой за финален щрих на ястията
  • как с #extravirgin сме истински виртуози в кухнята и как да изберем сорт и стил зехтин за всяко ястия
  • защо зехтин extra virgin е без аналог сред мазнините – като вкусово-ароматни характеристики, състав и здравни ползи
  • как да дегустираме зехтин и как да разпознаваме високото качество, как
    да избираме за вкъщи

Какво ще дегустираме:

  • 4 първокласни маслинови масла extra virgin от Португалия, Испания и Италия, едносортови и многосортови
  • 1 маслиново масло extra virgin с компрометирано качество

 

Зехтинен партньор на курса: Oleoteca Urbana

Какво ще приготвим:

  • Букет от зелени салатки с бурата, домашно тапенаде, чипс от хамон и зехтинов винегрет с вишни (зехтин с деликатна интензивност, ранна реколта, Каталуня/ Испания)
  • Октопод, задушен в бяло вино с чесън, зехтин и билки (средна интензивност, ранна реколта, Кордоба/ Испания)
  • Ризото с паста орзо с гъби, пармезан и лимонова мащерка (зехтин със средна интензивност, традиционна реколта, Сицилия/ Италия)
  • Мариновани ягоди със зехтин, розов пипер и редукция от нар с песто от бял шоколад, босилек и шамфъстък (деликата интензивност, ранна реколта, Алентежу/Португалия)
Общи условия

Всички курсове се провеждат при минимум 5 участника. Максималният брой участници в един курс е 12.

Ако сте възпрепятствани да посетите курса и ни уведомите до 5 дена преди началото му, заплатената сума ще бъде възстановена.

Ако се откажете 5 или по-малко дена преди началото на курса, заплатената сума няма да бъде възстановена.

Правото за посещение на курса може да бъде отстъпено на друг човек.