23 ноември 2024
(събота)
от 10:00 до 16:00 ч.
Домашна бира и бургери
Практически курс за варене на домашна бира и приготвяне на бургери
Човечеството произвежда бира от почти толкова отдавна, от когато произвежда хляб – от поне 7000 години! През повечето от това време бирата се е произвеждала в домашни условия или от занаятчии и малки местни предприятия, също както хляба. Процесът за направата на бира всъщност не е сложен. Той минава през няколко основни стъпки, които превръщат малцувания ечемик и добавения към него хмел в любимата ни ароматна течност с помощта на водата, маята и времето. Този курс има за цел да предаде основите на пивоварния процес и прилагането му в домашни условия.
какво ще научим:
– Кратка история на бирата, видовете бира и тяхното производство
– Малц: Какво представлява, техники за озахаряване на малца и филтриране
– Варене на пивната мъст и добавяне на различните порции хмел (горчиви, ароматни)
– Хмел: Значение, сортове, параметри и употреба
– Техники за охлаждане на пивната мъст
– Видове бирени дрожди, заквасване на пивната мъст, ферментация
– Основни понятия за чистене и дезинфекция
Какво ще направим:
По време на курса ще сварим заедно American IPA, минавайки всички етапи на един пивоварен ден. Успоредно ще можете да опитате от вече сварена и отлежала бира от същия стил, предварително произведена по идентичен начин. Освен бирата, ще направим заедно с шеф Ивелина Иванова и ще опитаме неустоими предложения към бирата:
• хрупкав чипс от полента
• ароматен пикантен картофен чипс
• чипс от тиквички със сос айоли
• телешки бургер с домашно картофено хлебче, печен балсамов лук, сос барбекю, пармезан и бекон
Кратко описание на стила American IPA:
Корените на този стил могат да бъдат проследени до неговия предшественик – английския IPA, създаден през 19-ти век във Великобритания като по-силно алкохолна и по-охмелена бира, имаща по-голям шанс да оцелее няколкомесечното пътуването с кораб до Индия, без да се развали. Американският прочит на стила се възражда в средата на 70-те години на миналия век, в резултат на озаконяването на домашната бира, малките пивоврани и брюпъбове в САЩ. Той бързо се превръща в един от флагманите на крафт бирената революция отвъд океана. До ден днешен неговата популярност расте, а еволюцията му продължава, като вече има множество под-стилове и вариации на тема цвят, вкус и алкохолно съдържание. Идейната основа остава почти същата: American IPA представлява малко по-силна (5.5% – 7.5% alc.) бира от обичайното (5%), в повечето случаи златиста до кехлибарена на цвят, щедро охмелена в различни етапи от процеса със силно ароматни сортове хмел от Новия Свят. Именно хмелът е главното действащо лице от първия ароматен полъх от чашата, през наситения вкус, чак до дългия приятно горчив послевкус, балансиран от умерена малцова сладост. Въпреки това, бирата е балансирана и пивка, с почти сух завършек, приканваща за още глътки и подходяща за комбиниране с бургери, чипс, такос и други популярни улични храни.