Сладко

Морковена торта без захар с мармалад от сушени кайсии и крем с цедено мляко

Морковена торта без захар с мармалад от сушени кайсии и крем с цедено мляко

За блатовете:

  • 200 г фурми без костилките
  • 1 с. л. ром
  • 2 с. л. вряла вода
  • 250 г бадемово брашно
  • 50 г овесени ядки, смелени
  • 1 пак. бакпулвер
  • ½ ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. канела
  • ½ ч. л. джинджифил
  • 1 щипка карамфил
  • 1 щипка звезден анасон
  • ½ ч. л. бахар
  • 300 г фино настъргани моркови
  • 200 мл ароматно кокосово масло
  • 4 яйца

За мармалада:

  • 200 г сушени натурални кайсии, нарязани
  • 200 мл портокалов сок
  • 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал

За крема:

  • 600 г цедено кисело мляко
  • 2 с. л. сироп от агаве или друг натурален подсладител
  • 1 с. л. ванилов екстракт
  • 1 ч. ч. кокос на едри люспи за украса
  •  свежи цветя и листа за украса

Приготвяне:

  1. Фурмите се накисват с рома и врялата вода.
  2. Смесват се бадемовото брашно, фино смелените овесени ядки, бакпулверът и содата. Добавят се всички подправки и сместа се разбърква.
  3. Маслото със стайна температура се разбиват с миксер за 2 мин. прибавят се яйцата едно по едно. Слагат се фурмите.
  4. Прибавят се сместа от ядки и брашно, както и морковите. Разбърква се леко. Разпределя се в 2 или 3 тавички с диаметър 26 см, застлани с хартия за печене. Заравнява се и се пече във фурна загрята до 180 ̊С за около 15 мин. или докато леко се зачерви. Блатовете се изваждат от формите и се охлаждат върху решетка.
  5. За мармалада кайсиите се накисват за 1 час в горещия портокалов сок и след това слагат да заврат заедно с него. Врат около 3-4 мин., като се разбъркват от време на време, докато сместа се сгъсти като мармалад. Добавят се портокаловата кора и натурален подсладител (фурми, мед, агаве), ако има нужда. Охлажда се.
  6. За крема се разбъркват заедно цеденото кисело мляко, сиропът от агаве и ваниловият екстракт. Кремът се разбърква с бъркалка, докато стане хомогенен.
  7. Всеки от блатовете се намазва с тънък пласт от мармалада и отгоре – с крема.
  8. Третият най-горен блат накрая се поръсва с кокосовите люспи, свежите цветя и листа.