Тестено

Пиде с млечна разядка

Пиде с млечна разядка

За хлебчетата:

  • 30 г прясна мая
  • 200 мл прясно мляко
  • 200 мл вода
  • 2 ч. л. сол
  • 800 г бяло брашно за тестото
  • 100 г брашно за доизмесване
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 с. л. сусам
  • 1 ч. л. риган

За разядката:

  • 200 г зряло овче или краве сирене, натрошено
  • 500 г цедено кисело мляко
  • 2 печени зелени чушки, обелени и нарязани на ситно
  • 2 с. л. мента, нарязана
  • 2 с. л. магданоз, нарязан
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 4 с. л. орехи, запечени и нарязани
  • 4 с. л. зехтин
  • 1 ч. л. лимонов сок

Приготвяне:

  1. За пидетата млякото и водата се смесват и в тях се разтваря маята.
  2. Брашното се пресява и се разбърква със солта, в средата му се прави кладенче, сипва се разтворената мая и се омесва меко тесто. Меси се в продължение на 6-7 мин., докато престане да лепне по плота, като се ръси по малко от брашното за доизмесване. Тестото се слага в купа, намазана със зехтин, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 2 часа.
  3. Разделя се на 16 топки, които се сплескват, оставят се да починат 5 мин. и се оформят на дискове. Слагат се върху набрашнена дъска и се покриват с кърпа. Втасват 30 мин.
  4. Фурната се загрява на 250° С заедно с чугунена тава, плоча за печене на пица или друга тава с дебело дъно.
  5. Втасалите пидета се слагат върху нагорещената повърхност, намазват се със смес от зехтин, сусам и риган и се поръсват с малко морска сол. Пекат се 7-10 мин., докато се зачервят.
  6. За разядката всички продукти се смесват и се разбъркват заедно.
  7. Топлите хлебчета се сервират с разядката.