Риба и морски

Скариди в оризово фиде  със сос от печени чушки и спондж от спанак

Скариди в оризово фиде  със сос от печени чушки и спондж от спанак

За спонджа:

  • 80 г захар
  • 50 г брашно
  • 20 г бадемово брашно
  • 5 яйца
  • 40 г пюре от спанак
  • 1 патрон за сметана

За соса от печени чушки:

  • 2 филии бял хляб, без кората
  • 4 с. л. прясно мляко
  • червени печени чушки
  • 2 щипки пушен червен пипер, по желание
  • 2 скилидки чесън, пресовани
  • 2 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 80 мл олио от гроздови семки
  •  сол и черен пипер на вкус

За скаридите в оризово фиде:

  • 200 г скариди
  • 100 г оризово фиде
  • 1 с.л. кориандър, ситно нарязан
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 1 ч.ч. олио за пържене
  • Черен пипер на вкус
  • Ядливи цветя за украса

Приготвяне:

  1. За спонджа всичко се пасира, излива се в сифон, затваря се зарежда се с 1 патрон. Картонени чашки за кафе се срязват на дъното и страните на три места. Със сифона се пълни до 1/3 от обема на чашата и се пече 45 сек. в микровълнова фурна на пълна мощност, обръща се върху решетка. След като изстине се изважда от чашата.  Накъсва се на парченца.
  2. За соса хлябът се накисва в прясното мляко 10 мин. и се изстисква. Пасират се заедно чушките, накиснатият хляб, пиперът, чесънът, лимоновият сок и горчицата. Докато се пасират, се прибавя постепенно олиото. Подправят се със сол и пипер на вкус. Ако сосът се получи много гъст, се добавят 2-3 с. л. гореща вода.
  3. Фидето за скаридите се залива с 1 л вряща вода и се оставя за 15 мин., докато омекне. Прецежда се и се подсушава добре.
  4. Скаридите се обелват, като се оставя последният сегмент на опашката. Почистват се черната вена на гърба.
  5. Заедно се смачкват в хаванче кориандърът, чесънът и 1-2 с.л. зехтин. Слагат се скаридите и се мариноват за 15 мин.
  6. Всяка скарида се увива стегнато с 5-10 нишки от фидето. Изпържват се в сгорещеното олио, докато се зачервят.