Риба и морски

Панирани калмари

Панирани калмари

Съставки:

  • 4 туби калмари
  • ½ ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. захар
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 100 мл бира
  • ½ ч. ч. царевично брашно
  • 1 ч. ч. пшенично брашно
  •  олио за пържене на маслена баня

За гарниране:

  • 1 ч. ч. рукола
  • 250 г чери доматчета
  • 1 лимон, нарязан на резенчета
  • 1 глава червен лук, нарязан на кръгчета
  • 1 с. л. сос от нар
  • 2 с. л. зехтин
  •  сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

  1. Калмарите се нарязват на кръгчета с дебелина 0,5 см. Слагат се в купа и се разбъркват със содата, солта, захарта и лимоновия сок. Добавят се 3-4 кубчета лед и ледената бира. Слагат се за 1 час в хладилника.
  2. Смесват се царевичното и пшеничното брашно.
  3. Кръгчетата се отцеждат и се овалват в брашното. Пържат се 2-3 мин. на маслена баня, на 180° С, докато се зачервят.
  4. За гарнитурата руколата се разбърква с доматчетата и лука. Поръсват се с морска сол и се напръскват със зехтина и сос от нар.
  5. Калмарите се сервират горещи със свежата гарнитура и резени лимон.