Тестено

Провансалски хляб с мед и зехтин

Провансалски хляб с мед и зехтин

Съставки:

  • 500 г брашно
  • 25 г прясна мая
  • 75 г мед
  • 150 мл лек зехтин
  • 1 портокал
  • 1 лимон
  • 1 ч. л. средиземноморска шарена сол/или 1 ч.л. розмарин и мащерка/

Приготвяне:

  1. Маята се разтваря в 250 мл хладка вода, добавят се 200 г от брашното и се оставя за 45 мин.
  2. Добавят се зехтинът, останалото брашно, кората от портокал и лимон, шарената сол и медът. Леко се разбърква и се оставя за 3 часа.
  3. Тестото се разстила във форма с диаметър 30 см и се оставя за 1 час.
  4. Изпича се в загрята фурна на 200° С за 20-30 мин. Изважда се от фурната и се намазва със зехтин.