Риба и морски

Миди с чесън и зехтин с трохи от ръчен  хляб, гарнирани с мариновани тиквички и моркови, прах от маслини и скордаля от орехи и картофи

Миди с чесън и зехтин с трохи от ръчен  хляб, гарнирани с мариновани тиквички и моркови, прах от маслини и скордаля от орехи и картофи

За мидите:

  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. масло
  • ½ ч.ч трохи от ръчен хляб
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 500 г миди
  • 1 с.л. пастис или узо
  • 1 ч.л. едро смлян лют червен пипер
  • 1 с.л. магданоз, ситно нарязан

За маринованите тиквички  и моркови:

  • 1 тъмно зелена тиквичка
  • 1 светло зелена тиквичка
  • 1 едър морков
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.л. лимонов сок
  • 1 ч.л. лимонова кора, фино настъргана
  • ½ ч.л. малдонска сол

За праха от маслини:

  • 200 г черни маслини

За скордаля с картофи:

  • 500 г картофи
  • 4 скилидки чесън
  • 100 мл лек зехтин
  • 1-2 с. л. лимонов сок или оцет
  •  сол на вкус

За скордаля с орехи:

  • 100 г среда от отлежал бял хляб
  • 100 г орехи
  • 100 мл студена вода
  • 2 с. л. винен оцет
  • 4  скилидки чесън
  •  сол на вкус
  • 100 мл лек зехтин

Кълнове от грах и ядливи цветя за украса

Приготвяне:

  1. Картофите за скордалята се обелват, нарязват се на малки кубчета, покриват се с вода и се слагат да се сварят. Отцеждат се и се пресоват.
  2. В хаванче се стрива чесънът с ½ ч. л. смляна морска сол. Постепенно се прибавя половината от зехтина. Смесва се с картофеното пюре и като се бърка с дървена лъжица се прибавя постепенно останалият зехтин. Подправя се с лимонов сок или оцет на вкус.
  3. За скордалята с орехи  кората на хляба се изрязва и останалата част се накисва в студената вода за 10 мин.
  4. Изстисква се и се пасира заедно с орехите, оцета, сол на вкус и чесъна. Постепенно се прибавя зехтинът, докато сосът продължава да се пасира. 
  5. За праха от маслини, маслините се нарязват на кръгчета, слагат се върху хартия за печене. Слагат се в микровълновата фурна на умерена мощност, на тънък слой. Пускат се за 4-5 мин., като на всеки 30 сек. Се изваждат и разбъркват. Изсушените охладени маслини се стриват с пръсти или в хаванче на прах.
  6. Тиквичките и морковът се нарязват на много тънки ленти по цялата им дължина с помощта на белачка за зеленчуци. Получените ленти се поръсват със солта и лимоновата кора и се оставят за 10 мин. Подсушават се, поръсват се със зехтин и лимонов сок. Върху резен тъмно зелена тиквичка се поставя резен светло зелена и резен морков. Навиват се на стегнато руло. За порция се приготвят по 7 рула.
  7. За мидите се загряват заедно зехтинът и маслото. Слагат се трохите и се разбъркват, докато леко се зачервят. Прибавя се чесънът и щом се засили ароматът му се изважда с решетеста лъжица заедно с трохите. Слагат се мидите, узото и лютият пипер. Разбъркват се, фламбират се, затварят се с капак за 3 мин., докато се отворят всички миди. Капакът се отваря, отстранява се празната черупка на мидите. Ядките в другата черупка се разбъркват със трохите, чесъна и магданоза.
  8. Голяма чиния се поръсва с праха от маслини. Отгоре се разполагат на зиг-заг рулцата от тиквички и моркови и мидите, слагат се по 4-5 малки топчици от двата вида скордаля, трохи от мидите. Доукрасява се с кълновете от грах.