Сладко

Нежен ягодов сладкиш

Нежен ягодов сладкиш

За блата:

  • 2 яйца
  • 60 г пудра захар
  • 60 г брашно
  • 2 с. л. кокосов ром

За крема:

  • 100 г фина кристална захар
  • 300 г сметана 35%
  • 300 г заквасена сметана
  • 500 г ягоди
  • 5 г агар-агар
  • 50 мл розе

За плодовия слой:

  • 2 г агар-агар
  • 250 г ягоди
  • 60 г захар
  • 50 мл розе
  • 1 с. л. ликьор от горски ягоди
  •  лимонов сок на вкус

Приготвяне:

  1. Яйцата се разбиват със захарта 3 мин. Добавя се пресятото брашното, като леко се разбърква. Тестото се излива във форма за торта с подвижни стени и се пече 15 мин. в загрята фурна на 180° С. Леко се сиропира с кокосовия ром.
  2. Двата вида сметана се разбиват заедно.
  3. Ягодите за крема се слагат в тенджера да заврат заедно със 100 г захар, виното и 5 г агар-агар. Свалят се от котлона и се пасират. Добавя се разбитата сметана и се разбърква внимателно. Със сместа се залива блатът.
  4. Останалите ягоди за плодовия слой се слагат да кипнат с останалите захар, вино и агар-агар. Махат се от котлона, пасират се и се оставят да се охладят.
  5. Ягодовият сметанов крем се покрива с пасираните ягоди. Оставя се поне 6 часа в хладилник, докато се стегне.