За мидите:
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. масло
- ½ ч.ч трохи от ръчен хляб
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 500 г миди
- 1 с.л. пастис или узо
- 1 ч.л. едро смлян лют червен пипер
- 1 с.л. магданоз, ситно нарязан
За маринованите тиквички и моркови:
- 1 тъмно зелена тиквичка
- 1 светло зелена тиквичка
- 1 едър морков
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 ч.л. лимонова кора, фино настъргана
- ½ ч.л. малдонска сол
За праха от маслини:
- 200 г черни маслини
За скордаля с картофи:
- 500 г картофи
- 4 скилидки чесън
- 100 мл лек зехтин
- 1-2 с. л. лимонов сок или оцет
- сол на вкус
За скордаля с орехи:
- 100 г среда от отлежал бял хляб
- 100 г орехи
- 100 мл студена вода
- 2 с. л. винен оцет
- 4 скилидки чесън
- сол на вкус
- 100 мл лек зехтин
Кълнове от грах и ядливи цветя за украса
Приготвяне:
- Картофите за скордалята се обелват, нарязват се на малки кубчета, покриват се с вода и се слагат да се сварят. Отцеждат се и се пресоват.
- В хаванче се стрива чесънът с ½ ч. л. смляна морска сол. Постепенно се прибавя половината от зехтина. Смесва се с картофеното пюре и като се бърка с дървена лъжица се прибавя постепенно останалият зехтин. Подправя се с лимонов сок или оцет на вкус.
- За скордалята с орехи кората на хляба се изрязва и останалата част се накисва в студената вода за 10 мин.
- Изстисква се и се пасира заедно с орехите, оцета, сол на вкус и чесъна. Постепенно се прибавя зехтинът, докато сосът продължава да се пасира.
- За праха от маслини, маслините се нарязват на кръгчета, слагат се върху хартия за печене. Слагат се в микровълновата фурна на умерена мощност, на тънък слой. Пускат се за 4-5 мин., като на всеки 30 сек. Се изваждат и разбъркват. Изсушените охладени маслини се стриват с пръсти или в хаванче на прах.
- Тиквичките и морковът се нарязват на много тънки ленти по цялата им дължина с помощта на белачка за зеленчуци. Получените ленти се поръсват със солта и лимоновата кора и се оставят за 10 мин. Подсушават се, поръсват се със зехтин и лимонов сок. Върху резен тъмно зелена тиквичка се поставя резен светло зелена и резен морков. Навиват се на стегнато руло. За порция се приготвят по 7 рула.
- За мидите се загряват заедно зехтинът и маслото. Слагат се трохите и се разбъркват, докато леко се зачервят. Прибавя се чесънът и щом се засили ароматът му се изважда с решетеста лъжица заедно с трохите. Слагат се мидите, узото и лютият пипер. Разбъркват се, фламбират се, затварят се с капак за 3 мин., докато се отворят всички миди. Капакът се отваря, отстранява се празната черупка на мидите. Ядките в другата черупка се разбъркват със трохите, чесъна и магданоза.
- Голяма чиния се поръсва с праха от маслини. Отгоре се разполагат на зиг-заг рулцата от тиквички и моркови и мидите, слагат се по 4-5 малки топчици от двата вида скордаля, трохи от мидите. Доукрасява се с кълновете от грах.